over ons

Delightful Bears

             Bearded Collies


Erkend fokker door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus  sinds 7 mei 1997

Hoe alles begon...


“Liefde op het eerste zicht...” dat is ons beiden overkomen toen we voor de eerste keer een Bearded Collie zagen !

Het was 1994 toen we besloten dat we naast onze twee Maltherzertjes Roxy en Shana, er een iets grotere hond zouden bijnemen.

Vraag was welk ras?

Ons verlanglijstje zag er als volgt uit:


Een vriendelijke hond

Sociaal met mensen, kinderen en dieren

Lief, aanhankelijk en knuffelbaar

Intelligent en speels

Niet té groot, niet té klein

Met een hoge levensverwachting

Liefst met een mooie, lange, weelderige vacht


Toen we dit veeleisende lijstje voorlegden aan mijn zus, dacht die even na, glimlachte en schreef eronder:

“ = een Bearded Collie”.


Een Bearded Collie? Nooit van gehoord!

Daarna begon het opzoekingswerk in tijdschriften en boeken.

Maar bovenal wilden we onze droomhond zo vlug mogelijk ontmoeten. Dat gebeurde op een zaterdagnamiddag bij een fokker van Bearded Collies die bij ons in de buurt woonde, Cathérine Willems-De Beul (Blue Heavens). Van het moment dat we met deze prachtige honden kennis hadden gemaakt, stond ons besluit vast: zo willen we er “eentje”.

We reserveerden Twinkle, een dochter van "Pearlgrey v. Wienesse" (Lotte), een droom van een blauwe Bearded Collie met een schitterend karakter en temperament.

 

En… het is niet bij eentje gebleven...

Na twee jaar hadden we drie Bearded Collie teefjes: Blue Heavens Twinkle, Taïda From Kizzy's Paradise (Julia) en No-Nonsense's UrsaMajor (Ursa). We begonnen toen ook onze eerste voorzichtige stappen te zetten in de showwereld.


Na lang wikken en wegen besloten we om onze eigen Bearded Collie-lijn op te bouwen.

Dat vroeg wel enige voorbereiding. Zo zijn we gelukkig enkele keren kunnen aanwezig zijn tijdens de geboorte van puppies. Onze dierenarts gaf overvloedig uitleg en antwoorden op al onze vragen. We vroegen een kennelnaam aan bij de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus, “Delightful Bears” is het geworden.

Nadat we de geschikte reu hadden gevonden heeft Twinkle puppies gekregen.

Onze eerste Delightful Bears! Zes kleine Beardietjes: 5 reutjes en één teefje. En ja, dat ene prachtige blauwe teefje is ook bij ons gebleven: Delightful Bears Xanthi.

Onze vijfde Bearded Collie werd een dochter van Ursa: Delightful Bears Yumé, wat in het Japans “droom” betekent.

Nummer zes kwam twee jaar later ons Beardie-gezinnetje vervoegen toen Twinkle voor de tweede keer pups kreeg. Vier teefjes had Twinkie deze keer, en eentje ervan is onze “Yes” geworden.

Uit het tweede nestje van Ursa is een bruin teefje, Annabelle, gebleven, Belleke was het enige bruin pupje in het nest en leek zo op haar mama Ursa dat ze onmiddellijk ons hart had gestolen.

Een jaar later werd Beau, een zoon van Xanthi onze volgende aanwinst. Beau heeft een gouden karakter en qua uiterlijk doet hij zijn naam alle eer aan!


Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn. Enkele van onze pups zijn na verloop van tijd bij ons teruggekeerd. Ze konden wegens omstandigheiden niet meer bij hun baasjes blijven wonen.

Yamka was pas 14 maanden toen ze terug bij ons kwam... Toen we in haar oogjes keken waren we direct verloren. Yamka betekent “bloesem” in het Indisch, en ze is ook echt een bloem van een Beardie!

“Xanax”, een reu uit ons eerste nestje was twee jaar toen hij bij ons werd teruggebracht, hij woont nu ook definitief bij ons en is ook enkele keren papa geworden.

Ook Aluna, onze Luna, is uiteindelijk bij ons terug komen wonen, zij had in haar jonge leventje al zoveel doorgemaakt dat het voor ons vaststond: Luna haar geboortehuis wordt nu haar definitieve thuis.


De hondjes, maar vooral wij, droomden van van een huis met grote tuin, een echte hondentuin. We zijn op zoek gegaan, met succes, we hebben onze droomwoning gevonden in een heel rustige buurt in Lommel. Velden rondom, een supergrote tuin, ideaal voor de hondjes. Spelen, ravotten, zelfs blaffen mag naar hartelust. Alles wat een Bearded Collie nodig heeft. Ondertussen is ons huis zonder onze Beardies gewoon ondenkbaar geworden.

We passen ons leven, ons doen en laten aan, met veel plezier.....“ = een Bearded Collie”.... het perfect kloppende optelsommetje  dat ons leven totaal heeft veranderd.

In de meest gunstige zin !!!!!!!


François en Ann


Blue Heavens Twinkle

Ons eerste nestje Beardies


Geboren op 3-02-1998